Konferencia a mindennapos testnevelésről

A mindennapos tanórai testnevelés felmenő rendszerben történő bevezetése a közoktatásban” címmel tartottak szakmai – módszertani tanácskozást március 13-án a Városházán.

httpv://www.youtube.com/watch?v=hgVxVSB6fl4

A rendezvény szervezője a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete Kiskunfélegyházi Szervezete, a polgármesteri hivatal Művelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Irodája volt.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=U8HB4D-c2Vk

A tanácskozást Kapus Krisztián polgármester nyitotta meg, elmondta városunkban a sportélet jelentős múltra tekint vissza, és Kiskunfélegyháza neve a különböző sportágak utánpótlás-nevelésében is jelentős szerepet játszott az elmúlt évszázadban is. Szeretnénk, ha a sportéletünk nevezetességeit felsorakoztató névsor tovább bővülne, amelyhez elengedhetetlen a sport, a testmozgás megszerettetése a felnövekvő generációkkal. És tulajdonképpen így kapcsolódik a mai szakmai konferencia a múlthoz és így teremtheti meg a jövőt. Jó lenne visszavezetni gyermekeinket a testmozgás szeretetéhez, a sport öröméhez, a kitartó edzések segítségével megszülethető sikerek ízéhez.

Ez motiválta a Fidesz-KDNP kormányt a mindennapos kötelező testnevelés bevezetésére, melynek értelmében a mindennapos testnevelést az iskolai nevelés-oktatás első, ötödik és kilencedik évfolyamán ez év szeptember elsejétől kezdődően felmenő rendszerben kell majd megszervezni. A többi évfolyamon eközben a közoktatásról szóló 1993. évi szabályozásban előírt mindennapos testmozgást kell kifutó rendszerben biztosítani. A kötelező mindennapos testnevelés bevezetésének tényleges megvalósítása még nagyon sok kérdést fog felvetni, a gyakorlati kivitelezéssel kapcsolatban. Valószínűsíthető, hogy nehézségek is felvetődnek – amelyek egy részét a mai szakmai előadások is érintik majd, de számomra mégis reményt keltő az, hogy elindíthatjuk diákjainkat, gyerekeinket az egészségmegőrzés, a mozgás és testnevelés szeretet lehetőségének útján – hangsúlyozta a polgármester.

A köszöntő után Prof. Dr. Istvánfi Csaba, a MTTOE elnöke adott át elismerő oklevelet tíz esztendős munkájának jutalmául Nikolicsné Szabó Erikának, a MTTOE helyi vezetőjének.

Ezt követően Balla László alpolgármester, Prof. Dr. Istvánfi Csaba, a MTTOE elnöke, Varga András, az MTTOE alelnöke, Takács Zoltán, az MTTOE elnökségei tagja, Dr. Szalay Piroska, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának egyetemi docense, Mester Ernő, a Kiskunfélegyházi KÖÁI igazgatója, a Városi Diáksport Bizottság elnöke, önkormányzati képviselő tartottak előadásokat a mindennapos testnevelés bevezetésének lehetőségeiről, várható eredményeiről.

Balla László beszédében hangsúlyozta: a magyar testnevelő tanárok országos egyesülete kezdeményezésére több mint 10 éves kitartó szakmai felvilágosító munkája kellett ahhoz, hogy a 2010. évi kormányváltás után a Magyar Köztársaság Országgyűlése ismét törvényt alkotott a kötelező mindennapos tanórai testnevelésnek a bevezetéséről a közoktatásban, ami óriási eredmény, hatékony megvalósítása pedig az iskolafenntartók, a tantestületek és elsősorban a testnevelő tanári közösség számára óriási felelősség. A törvény adta többletórákból fakadó oktatás módszertani feladatok eredményes megvalósítása érdekében jött létre ez a helyi szakmai módszertani konferencia. Feltehetjük azt a nagyon rövid és egyszerű kérdést: Mit szeretnénk elérni a mindennapos testnevelés bevezetésével? Egyszerű a válasz: A gyerekek, egészségük megóvása érdekében, mozogjanak az iskolában és az iskola falain kívül. Feladatunk, hogy megszerettessük a gyerekekkel a mozgást. Fontos, az edző szakmai tudása, de minél kisebb a gyermek, annál inkább döntő a tanár, az edző személyisége, amely nagyban befolyásolja a gyermek sporthoz való hozzáállását. Jó lenne, ha az önkormányzatok kötelező feladatai közé tartozna az iskolai, az utánpótlássport problémainak megoldása. Kiskunfélegyháza város, igazodva a 2011. júniusában elfogadott sporttörvényhez, létre hozta a Félegyházi Térségi Sportiskola Nonprofit Kft.-t, amivel jelentős segítséget tudott nyújtani az öt látványsportág közül négy szakág részére. Ez a konferencia pedig kezdete egy olyan lehetőségnek, amely közelebb viszi a sportot az elkövetkezendő nemzedékekhez, beépítve azt mindennapjaikba és így pozitív hatással lehet a sportágak fejlesztésére is – mondotta Balla László.

Prof. Dr. Istvánfi Csaba, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke a Mindennapos tanórai testnevelés a hazai közoktatásban című előadásában a nemzet egészségi állapotáról is szólt, a népességfogyásról, a betegeskedésről és a várható élettartam rövidségéről beszélt, ami a mindennapos testnevelés bevezetésével javulhat. Józanésszel ellentétesnek mondotta azt, hogy a gyermekek nem mozognak és Trefort Ágoston időszakát hozta példának, amikor a testnevelés órák száma 4 volt egy héten.

(Trefort a művelődésügy korszerűsítésében az Eötvös által kijelölt úton haladt tovább, de gyakorlatiasabban folytatta a polgári közoktatási rendszer kiépítését. Ekkor még persze nem rendelkezett kész programmal, de hangsúlyozta a népnevelés fontosságát, és a felsőoktatás problematikáit, viszont meg sem említette a vallás és az egyházügyi kérdéseket. Ennek az lehetett az oka, hogy ezek terén a korban kevesebb probléma merült fel, mint más kérdésekben.)

Jelmondatukat, a tornaórát minden, nap minden gyermeknek az államfő még MOB elnökként vette szívügyének és Orbán-miniszterelnökkel, aki a sportot stratégiai ágazattá tette a kormányra kerülve köszönhető a törvény 2011-es elfogadása – hangsúlyozta az előadó. A törvény szerint 5 testnevelés órát kell tartani ősztől felmenő rendszerben az iskolákban, melyet az egyesület szervezetei ellenőrizni fognak – tudtuk meg a konferencián.

Varga András, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének alelnöke A Köznevelési Törvény testnevelési vonásai című előadása kapcsán a kiállásukat és az összefogásukat emelte ki, melynek révén elérték az 1999-ben kitűzött céljukat a mindennapos testnevelésben. (1000 testnevelő tanár jelent meg pl. a Gyula, a kampányuk indulásakor.) Varga szerint a köznevelési törvény megszületett ugyan, de tartalommal már nekik kell feltölteni majd. VIDEÓ

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.